Husmanskost, czyli domowe szwedzkie jedzenie
Husmanskost to termin powszechnie używany w Szwecji w odniesieniu do tradycyjnej szwedzkiej kuchni domowej.
Słowo husmanskost pochodzi od słowa husman oznaczającego „właściciela domu” i kost oznaczającego „dietę”. Chociaż w teorii każde danie gotowane w domu może mieć etykietę husmanskost, to zwykle jest ona zarezerwowana dla konkretnych tradycyjnych dań.
Husmanskost jest trudny do przetłumaczenia bezpośrednio na polski. Jest w przybliżeniu odpowiednikiem „tradycyjnej szwedzkiej żywności”, „codziennego jedzenia” lub „dobrego, prostego jedzenia”. Pomyśl o prostych posiłkach opartych na składnikach łatwo dostępnych w Szwecji: klopsiki i tłuczone ziemniaki, gulasz z renifera lub łosia, proste przepisy na ryby i tak dalej. Takich potraw można się spodziewać po w wymiarze tradycyjnego gotowania.
Oprócz tego, że husmannskost opiera się na lokalnych składnikach, kluczowymi cechami husmanskost jest to, że składniki są dość tanie, a potrawy są bogate w tłuszcz, ponieważ tradycyjnie ta żywność przeznaczona była dla osób pracujących na roli. Do najbardziej typowych metod przygotowywania dań należy duszenie i gotowanie. Dla dodatkowego smaku, zamiast przypraw używane były borówki, które są podawane do prawie każdego dania.
Tradycyjnie husmanskost spożywane jest w domu. Ale od początku XX wieku, nawet gdy Szwecja przechodziła industrializację, ten rodzaj żywności zaczął pojawiać się w tawernach i zajazdach i nadal jest niezwykle popularny zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. W dzisiejszych czasach słowo husmanskost na szyldzie restauracji lub w menu ma oznaczać wysokiej jakości, domowej jedzenie, “jak u babci”.
W ciągu ostatnich kilku lat niektórzy szefowie kuchni starali zmodernizować klasyczne potrawy, w wyniku czego powstało coś, co nazwano nouvel husman. Te dania mogą zawierać inne niż szwedzkie składniki lub przyprawy. Dodatkową cechą takiej nowej odsłony husmanskost jest mniejsza zawartość masła i śmietany.
Terminu husmanskost Szwedzi używają aby określić niekiedy tradycyjną kuchnię innych krajów: na przykład klassisk libanesisk husmanskost co oznacza „klasyczne, tradycyjne libańskie jedzenie”.
Poniżej przedstawiam kilka dań charakterystycznych dla tradycyjnej kuchni szwedzkiej:
Kåldomar
Źródło: https://mittkok.expressen.se
Pinterest: https://www.pinterest.ch
Korvstrogonoff
Źródło: https://fredriksfika.allas.se
Dorsz w sosie jajecznym
Źródło: https://www.ica.se
Raggmunk
Źródło: https://www.dietdoctor.com
Pinterest: https://www.pinterest.ch
Köttbullar och potatismos
Pinterest: https://www.pinterest.ch